Teit meistä kauniin

Tonin kommentit biiseistä

(kirjoitettu vuonna 2003)

Teit meistä kauniin

Tämä kappale aloitti selkeästi uuden kappaleen Apulannan tuotannossa. Biiseihin alkoi tulla aivan uudenlaista melankolista tummuutta ja niiden tekstit alkoivat tunkea syvemmälle henkilökohtaisuuksiin. Jotenkin tuntui, että ”Mitä kuuluu”:n ja ”Anna mulle piiskaa”:n viitoittama tie oli kuljettu loppuun ja jokin uusi suunta oli löydettävä.

TMK äänitettiin toukokuun lempeillä keleillä 1998 JJ-studiolla todella lokakuisissa tunnelmissa yhdessä b-puoltensa sekä ”Aivan kuin kaikki muutkin”-levyltä löytyvän 001-kappaleen kanssa. TMK-ep vietti listaykkösenä 14 viikkoa ollen yhtyeen menestynein tuotos. Ristiriitaista kyllä, juuri näihin aikoihin bändi oli syöksymässä historiansa syvimpiin konflikteihin.

Kuriositeettina pitää mainta, että TMK:n virallinen nimihän on ”Teet meistä kauniin”, mutta aika on hionut biisin imperfektimuotoon.

Ihmemaa

”Teit meistä kauniin”-EP:ltä löytyvä b-puoli, jonka lyriikka on kirjoitettu Tampereen kävelykadun Rosson alakerrassa sijaitsevan baarin nurkkapöydässä rommitotin ääressä. Tämä biisi on varmasti toivotuin b-puoli keikoilla. Hyvä ja menevä ralli, mutta mitä h**vettiä tuossa c-osassa lauletaan?

Sait aivan liikaa

Näihin aikoihin suonissamme virtasi vahvana Weezerin perinnöstä pulppuava veri ja tässä laulussa se kuuluu varsin selkeästi. Näin jälkikäteen kuunneltuna on sanottava, että onhan tässä hiukan hätäinen meininki, mutta se selittyy sillä, että kappale on vedetty studiossa livenä purkkiin ja meillä on perinteisesti taipumusta kaahata helvetillisellä tavalla yhdessä soittaessamme.

Mato (akustinen live)

Ei mitään muistikuvaa, mistä tämä on. Olisiko ollut joltain koulukeikalta edelliseltä syksyltä. Aplodit on ainakin tutut…

Jyvät (live)

Tämä veto on peräisin sydäntalvelta -98. Vedimme silloin muutaman kimppakeikan Rasmuksen kanssa ja siellä taisi olla minidisk-soitin kiinni äänipöydässä. Tuohon aikaan minulla oli vahvassa käytössä Danelectron Cool Cat chorus-pedaali, ja tässäkin tuo kyllä kuuluu.

Palkinnot:

Lisää julkaisuja (Singlet)