Historia

I turned into a martian

Kevät 1991

Toni ja Antti löytävät toisensa koulun discossa ja päättävät siinä samassa perustaa bändin, ovathan molemmat vapaita kitaristeja. Alkuun pojat soittelevat ihan kaksistaan tosi rankkaa death-metallia ja muuta armotonta vääntöä. Erilaisia basisti- ja rumpaliehdokkaita kokeillaan, mutta kellään ei tunnu olevan minkäänlaista asennetta. Homma ei oikein edisty harjoitustilojen puutteen ja yleisten vastoinkäymisten takia.

15.7.1991

Toni ja Sipe tutustuvat Antin välityksellä Giants of Rockissa. Idea yhteisestä bändistä herää kaikkien mielessä, mutta aika ei vielä ole kypsä.

25.7.1991

Teltassa Antin talon lähistöllä Toni ja Antti päättävät ostattaa Sipellä rummut ja ottaa hänet bändiin. Ilta päättyy yleiseen hulinointiin Heinolan kirkonkylän yössä.

16.8.1991

Ensimmäisen oman treenikämpän avaimet ovat käsissä. Koulun pommisuojaan roudataan kauhealla kiireellä vähäiset soittokamat ja voimakolmikon ensimmäinen yhteinen ”I turned into a martian” kajahtaa ilmoille.

Tyvestä puuhun noustaan

9/1991

Toni saa valaistuksen tyttöystävän sohvalla maatessaan: ratkaisu on APULANTA !!! Tähän asti nimetön, Misfitsiä paahtava ryhmä saa yhteisen nimen. Itsetunto kohoaa sata pykälää ja nimestä ollaan ylpeitä, vaikka se herättääkin yleistä hilpeyttä ja jopa pilkkahuutojakin. Basistinpuute ahdistaa.

11/1991

Apulannan eka keikka Lyseonmäen koulun juhlasalissa. Apuna bändillä basisti Miikka sekä rumpali Mikho, joka tuuraa etelässä lomailevaa Sipeä. Paikalla melkein 50 ihmistä. Jännittää.

1-8/1992

Maaliskuun lopulla muutetaan uuteen kämppään kirkonkylän sahan yläkertaan, bändin lennettyä pihalle koulun pommisuojasta. Keikolle olisi kova hinku, mutta sopivaa basistia ei tahdo löytyä. Toni ja Antti vuorottelevat basson varressa, mutta kummankin ollessa pohjimmiltaan kitaristeja ei kiinnostusta nelikieliseen juuri löydy.

Mandy löytyy

9/1992

Sipe ja Antti tapaavat amerikkalaisen vaihto-oppilastytön Mandyn joka selvästi diggailee samansuuntaista juttua kuin Apis. Tyttö imaistaan välittömästi remmiin bassoa skulaamaan. Viimeinkin kokonainen bändi on kasassa. Energiamittari räjähtää joka treeneissä.

10/1992

Heinolan sisäisissä bändikisoissa Apulanta valitaan yksimielisesti paikkakunnan parhaaksi bändiksi. Uusia keikkojakin alkaa jo tulla, tosin ulos Heinolasta on vaikea päästä. Omia biisejä olisi jo keikalle asti ja into on kova päästä näyttämään muuallekin mistä kana laskettelee.

1/1993

Apis tapaa Lahdessa legendaarisella Kasisalilla Tehosekoittimen pojat ja heti synkkaa. Apis purkittaa ekan demonsa Saha-studiolla kahdessa illassa. Ohessa Apis käy voittamassa Nuorison taidetapahtuman aluekilpailun.

3/1993

Apis keikkailee jo hiukkasen runsaammin. Kasisalillakin bändi nähdään. Taidetapahtuman läänitason kilpailu pidetään Mikkelissä, Apulanta on edelleen lyömätön.

4/1993

Apiksen tutustuttua Tehikseen, ja etenkin Arskaan, keikkojen määrä nousee yhdeksänteen potenssiin. Nyt keikkaillaan jo ristiin rastiin ympäri Etelä-Suomea: Helsinki, Lahti, Kouvola ja monet muut paikat näkyvät keikkakalenterissa. Maine armottoman energisenä livebändinä alkaa levitä.

5/1993

Apulanta valitaan yli tuhannen bändin joukosta Nuorison Taidetapahtuman parhaaksi bändiksi. Tuomaristossa mukana arvostettuja musiikkimaailman hahmoja. Apis käy purkittamassa Kasistudiolla ”Miks ei uni tuu?” rallin Levy-yhtiön kokoelma ep:tä varten.

6/1993

Bändi esiintyy vinyylillä ensi kertaa. ”Levy-yhtiö 1993”-ep ponnahtaa hyville sijoille Radiomafian Toiselle listalle.

Hyvin pyyhkii

7/1993

Apis purkittaa ekan oman ep:nsä, jonka jälkeen jätetään hyvästit Mandylle, joka lähtee takaisin kotiinsa. Uudeksi basistiksi bongataan Mandyn viimeisen sijaiskodin kasvatti, Apiksen pitkäaikainen kaveri, Heinolan aikanaan pahamaineisin katujen kuningas, Tuukka.

8/1993

Apulannan debyytti-ep ”Mikä ihmeen Apulanta?” ampaisee suoraan Toisen listan ykköseksi. Levyt revitään käsistä alta aikayksikön ja radiossa kuullaan tiuhaan tahtiin Apiksen tarttuvia kertosäkeitä. Keikoilla meininki on mahtavaa. Pojat hymyilevät usein.

9/1993

Apis ja Tehosekoitin tekaisevat yhdessä ”T.S.+A.L” split-ep:n, jolla versioivat toisiaan. Toisen listan ykköstila kalahtaa taas suoraan. Keikkaa piisaa ja yleisö tykkää. Lehdistökin alkaa kiinnostua bändistä, mutta ei vielä tarpeeksi, ainakaan poikien mielestä.

12/1993

Bändi pärjää hienosti kaikenlaisissa vuosiäänestyksissä.

2/1994

Apis purkittaa kakkos EP:nsä ”Tuttu TV:stä” Voxit-studiolla Hämeenlinnassa. Keikoilla meno on entistä kovempaa jyrää. Kevät 1994 Ahkeraa keikkailua ja kovaa työtä. Kuuden ällän kirjoittaminen työllistää Tonia.

7/1994

Festarikeikoilla suosio on kova. ”Tuttu TV:stä” ilmestyy ja edeltäjiensä tavoin revitään käsistä. Radio soittaa Apista päivittäin.

Muutoksia

8/1994

Toni lähtee armeijan leipiin Vekaranjärvelle. 9/1994 Apulanta lämmittelee Amerikan ihmettä OFFSPRINGiä Tampereen Pakkahuoneella. Kitaristi Antti putoaa kelkasta motivaation lopahtamisen myötä. Tyttöystävä kiinnostaa enemmän kuin keikkailu, kun taas Toni, Sipe ja Tuukka haluavat valloittaa Suomen ja tehdä töitä sen eteen. Uutta kitaristia etsitään, mutta todetaan, että tämähän toimii vallan hyvin kolmestaan.

11/1994

Viikonloput asutaan Hämeenlinnassa Voxitilla, jossa purkitetaan Apiksen esikois-pitkäsoitto ”Attack of the A.L. People”. Yritetään tehdä muutama keikkakin nauhoitusten lomassa, mutta ajatukset jäävät studioon.

1/1995

”Attack..” ilmestyy ja saa yleisön puolelta innostuneen vastaanoton Heti vuoden ensimmäisillä keikoilla huomataan, että eturivi on opetellut levyn biisit ulkoa. Lehdistön mielipiteet jakautuvat jyrkästi kahtia: osa-aikaiset teinitoimittajat rakastavat Attackia kun taas näivettyneet rocklehtien arvostelijat rankkaavat levyn jotakuinkin roskiskamaksi.

Hymy hyytyy

Kevät 1995

Apis ajautuu historiansa suurimpaan aallonpohjaan monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Antti oli lähtenyt katkerana, bändillä oli megalomaaniset odotukset Attackista, joka ei menekään niin hyvin läpi kuin oli suunniteltu, ja poikien keskenäiset välit ovat tulehtuneet monen yhteisen vuoden jälkeen. Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut bändistä, joka ei edes itse usko itseensä. Kevät tehdään kaikkaa ja alkukesän festareillakin bändi nähdään, mutta pojat eivät hymyile. Edes toisilleen.

7-8/1995

Sipe ja Toni käyvät yhdessä Lontoossa ja vanha kipinä tuntuu edelleen kytevän. Toni on päässyt armeijasta ja on vapaa kaikista paineista. Pojat päättävätkin pitää heti matkan jälkeen yhteisen palaverin, jossa asiat jutellaan ja puntaroidaan perinpohjin.

8/1995

Apis astelee Heinolan Rossoon ja istuukin siellä aamukymmenestä iltakymmeneen. Rossossa päätetään yrittää vielä kerran ja tällä kertaa tehdään tylysti vain ja ainoastaan sitä, mikä huvittaa. Attack todetaan niin musiikillisesti kuin fiiliksellisestikin uran syrjähypyksi. Attackilla tavoiteltiin suosiota tekemällä musiikista softimpaa, mutta nyt palataan juurille. Päätetään tehdä sitä raakaa musiikkia, mistä tykätään, välittämättä siitä, miten ihmiset siihen suhtautuvat.

Vanha konsti parempi…

9/1995

Apis marssii Voxitille ja palaa juurilleen ”Hajonnut EP”:n muodossa. EP esittelee uudistuneen ja virkistyneen Apulannan. Koskettimet on jätetty hus hiiteen ja tilalle on tullut kitaravalli.

10/1995

Bändin ensimmäinen musiikkivideo tehdään ”Mitä kuuluu”:sta Voionmaan opistolla. Tuukka ohjaa videon ja saa tilat ilmaiseksi lainaan Voionmaan oppilaana. Videossa pojat pukeutuvat häiriintyneellä tavalla sukkahousuihin ja niittiasuihin, jotka herättävät laajalti huomiota. Sana alkaa levitä ”tuoreesta” ja ”idearikkaasta” bändistä, joka tuo sitä kaivattua säpinää Suomen jämähtäneeseen musiikkibisnekseen.

16.11 1995

Apulanta esiintyy TV 1:n Lista-ohjelmassa. Haastattelussa Toni käy kritisoimaan Radiomafian soittolistajärjestelmää saaden monet tahot eritttäin närkästyneeksi. Tapaus saa paljon huomiota mediassa ja Apis leimaantuu ”bändiksi, jota ei kannata ottaa suoraan lähetykseen”.

Talvi 1995/1996

AL keikkailee tiuhaan. Meiningissä on mukana se sama räime, jolla bändi nousi yleisön tietoisuuteen vuonna ’93. Bändin yhteishenki nousee sata astetta ylöspäin, kuten myös yleisömäärät. Keikkaa on jo niin paljon kuin jaksaa tehdä. Tahti on noin 3 – 5 keikkaa viikossa.

1-2/1996

Apulanta alkaa saada valtakunnalllista mediajulkisuutta. Eri radioasemien ja Jyrkin pyöritettyä ”Mitä kuuluu”:ta jatkuvasti siitä tulee bändin ensimmäinen iso hitti. Pienemmissäkin peräkylissä pojat aloittavat tyttöjen iskemisen lohkaisemalla repäisevästi ”hei hei mitä kuuluu”.

3/1996

Jyrki laittaa ”Mitä kuuluu”-videon sensuuriin. Syyksi ilmoitetaan se, että video on naisia halventava ja väkivaltainen. Bändi itse epäilee sen olevan isojen tahojen lannistamisyritys, koska heitä sylettää se, että Apiksen pieni ja itsenäinen Levy-yhtiö on saanut laajalti jalansijaa ja suosiota.

3-4/1996

Sipe kirjoittaa ylioppilaaksi tyydyttävin arvosanoin. Ajatukset harhailevat soittotouhuissa eikä kouluun tullut panostettua.

Ja pussillinen uusia vielä parempi

4/1996

Apis marssii Tampereen JJ-studiolle toista pitkäsoittoaan ”Ehjä”:ä tekemään. Pojat ovat itsevarmenpia kuin koskaan. Biisit ovat loistavia, soitto kulkee kovan keikkailun ansiosta ja yhteishenki on lämpimänpi kuin ikinä. Levy tehdään kiireisellä aikataululla, kuitenkin ilman minkäännäköisiä paineita. Studiossa Apiksista tulee lopullisesti veljiä. Pojat hymyilevät usein ja heillä on koko ajan aurinkolasit päässä.

24.4 1996

Helsingin kaapelitehtaalla kuvataaan ”…Silti onnellinen”-video. Video piti alunperin tehdä ”En voi auttaa”-biisistä, mutta studiossa huomattiin, kuinka ”…Silti onnellinen” potki ja näin ollen suunnitelmiin tuli muutos.

5/1996

”Ehjä” ilmestyy, ponnahtaa Suomen viralliselle albumilistalle ja pysyy top 10:ssä monta kuukautta käyden korkeimmillaan sijalla 4.

Kevät ja kesä 1996

Armotonta keikkailua Helsingistä Ivaloon. Apis esiintyy jatkuvalla syötöllä TV:ssä, radiossa ja lehtien palstoilla. Pojat kokevat ennennäkemätöntä myllytystä paikasta ja asiasta toiseen. Vapaapäiviä ei ole. Apulannasta tulee koko kansan suosikki, kukaan suomalainen ei voi enää sanoa ”never heard” kuullessaan Apulannan nimen.

8/1996

Apulanta astelee Heinolan liimatehtaalle ja kuvaa yhdelä otolla tähänasti selkeästi parhaan ja cooleimman musiikkivideonsa ”Dee bee”.

11.8 1996

Yksi Sipen unelmista käy toteen, nimittäin Lappeenrannan rantajameissa soittaa myös Kari Peitsamo, Sipen pitkäaikainen idoli. Karin taustabändi, Skootteri, on jäänyt tien päälle autorikon vuoksi. Keikka on kuitenkin sovittu ja se täytyy tehdä. Niinpä Sipe ja Toni tuuraavat Skootteria.

18.8 1996

Apis saa käteensä ensimmäisen kultalevynsä. ”Ehjä” on myynyt yli 20 000 kpl.

Uuden mantereen valloitus

9/1996

Apulanta lähtee vähintäänkin ansaitulle hermolomalle San Franciscoon Arskan kanssa. Koko vuoden kestänyt tiivis keikkailu ja muu toiminta bändin parissa on uuvuttanut poikia. Loma tulee tosi tarpeeseen. Matkalla tapahtuu monia kuolemattomia välikohtauksia, joista osa saadaan tallennettua nauhalle myöhemmin tehtävää koostetta varten. Myös San Franciscolle näytetään mistä kana pissii….

17.10 1996

”Anna mulle piiskaa” saa ensiesityksensä Jyrkissä livenä. Biisi valmistui vasta esitystä edeltäneenä yönä ja sitä ehdittiin treenaamaan vain kaksi kertaa (Jyrkin tiloissa ennen lähetyksen alkua).

21-24.10 1996

”Anna mulle piiskaa”-single nauhoitetaan JJ:llä. Samalla äänitetään myös uutta materiaalia ”Kuuma iskelmäparaati” -kokoelmalevyä varten.

30.11 1996

Apulanta tekee vuoden viimeisen keikkansa (Hämeenlinnan Keinukalliolla), jonka jälkeen jää ansaitulle keikkatauolle. Lukuunottamatta Friscon matkaa, koko vuosi on tehty armotonta työtä ja väsymys alkaakin jo näkyä keikoissa. Väsymyksen kiteyttää Hämeenlinnan keikka, jossa Tuukka hakkaa keikkajärjestäjän, joka ei humalatilaltaan kyennyt korjaamaan bassovahvistinta.

3.12 1996

Tuukan lapsuudenkodissa Heinolassa kuvataan ”Piiskaa”-video. Kuvausten jälkeen Sipe lähtee lomalle Afrikkaan ja muut Apikset yrittävät rentoutua kukin omalla tavallaan.

Lomailua työn merkeissä

1-2 1997

Uutta pitkäsoittoa harjoitellaan hajanaisesti. Yritetään rentoutua ja lomailla, mutta siitä ei tule juuri mitään. Ajatukset höyryää bändissä päivittäin. Ennen bändi oli harrastus, vuonna ’96 siitä tuli työ, nyt siitä oli tullut väistämättä elämäntapa.

2-3/1997

Uusi pitkis ”Kolme” äänitetään Tampereella JJ:llä ja Headlinellä.

3/1997

Levyn epäkaupallisesta avausraidasta ”Paha, paha asia” kuvataan epäkaupallinen video.

Paluu keikoille

4.4.1997

Apulanta lähtee jälleen tien päälle keikkailun merkeissä. Avauslive tapahtuu Keravalla ja paikalla on neljätuhatta katsojaa. Apis on levännyt ja teräkunnossa. Yleisö diggaa. Uutta intoa keikkailuun tuo myös nyt ensi kertaa oma palkattu vakiohenkilökunta. Vuoden ’96 keikoilta tutuksi tullut Juho palkataan miksauspöydän taakse. Bändin pitkäaikainen toveri Hemi pestataan backlineroudariksi ja Juhon suosittelema Timppa seisotetaan valopöydän taakse.

4/1997

”Kolme” ilmestyy ja myy kultaa jo ennen ilmestymistään. Levy ponnahtaa suoraan ilmestymisviikollaan Suomen virallisen listan ykköseksi, pysyen top 10:ssä kuukausia. Levy esittelee entisestäänkin raaistuneen Apulannan. Sama linja, joka alkoi Heinolan Rossosta, jatkuu. Levy saa upean vastaanoton. Yleisö tykkää, niinkuin on aina tykännytkin, mutta nyt myös kriitikot ja näivettyneet rocklehtien toimittajatkin toteavat Apiksen olevan raudanluja ryhmä. Kukaan ei enää naura Apikselle, vaan kaikki ottavat sen tosissaan. Kova kredibiliteetti on syntynyt. Kenelläkään ei ole enää mitään sanomista.

4/1997

”Anna mulle piiskaa”-video valitaan yleisön toimesta vuoden parhaaksi videoksi Jyrkin video awardsissa.

5/1997

”Piiskaa”-single ylittää uskomattoman triplaplatinarajan, eli 30 000:n levyn rajan. Levy rikkoo kaikki myyntiennätykset myyden reilusti enemmän kuin yksikään single aiemmin Suomessa. (Vrt. edellinen ennätys Dingon ”Autiotalo” 10 000 kpl)

Kevät ja kesä 1997

Jatkuvaa keikkailua Suomea päästä päähän. Keikoilla alkaa meininki olla hysteeristä palvomista, joka hämmentää Apiksen pojat. Monia unettomia öitä tien päällä vietetään ja mietitään, että mistä tämä kaikki alkoi ja mistä se johtuu. Sosiaaliset suhteet kärsivät kun on koko ajan keikalla. Vanhat kaverit jäävät ja näinollen pojat ovat toistensa ainoita tosiystäviä. Bändin jäsenten suhteet syvenevät, kutn myös bändin ja kiertuehenklökunnan. Jos ”Ehjää” tehdessä pojista tuli veljiä, niin nyt heistä oli tullut veriveljiä.

7/1997

LP:ltä lohkaistu ”Mato”-single julkaistaan. Single myy kuukaudessa tuplaplatinaa ja ponnahtaa jo ilmestymisviikollaan Suomen virallisen singlelistan ykköseksi. Myös ”Kolme” ylittää platinarajan.

7/1997

Sipe lähtee Lontooseen lyhyelle hermolomalle jatkuvan keikkailun ja TV-, radio- ja lehtihaastattelujen ohessa.

8/1997

”Liikaa” -video kuvataan Tamperelaisessa kahvilassa. ”Mitä vaan” -video kuvataan Heinolassa, samassa tehtaassa kuin ”Dee bee” aikanaan. ”Liikaa” ja ”Mitä vaan” singleihin nauhoitetaan upouudet bee-puolet JJ:llä.

9/1997

”Liikaa” ja ”Mitä vaan”- singlet ilmestyvät. Singlet nousevat ilmestymisviikollaan suoraan listan sijoille 1 ja 2. Levyt ovat kuukausia listan kärjessä vuorotellen 1- ja 2-sijaa, ”Madon” vielä ollessa top 10:ssä. Levyissä on ns. tuplasingle-idea. Kannet ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja levyissä on sanat vain sisarlevyn kappaleisiin.

21.8-6.9.1997

Bändin viimeiset keikat tältä vuodelta tehdään ”Hell on wheels”- kiertueella. Kiertueella on mukana kolme muuta bändiä: Tehosekoitin, The 69 Eyes ja Hybrid Children. Apis on väsynyt. Viimeiset keikat ennen kiertuetta olivat bändin mukaan yhtä helvettiä. Vaikka alkuvuonna oli keikkatauko ennen ”Kolmen” nauhoituksia, eivät pojat pystyneet rentoutumaan levyn tekemisen ja muun bänditoiminnan ohessa. Näinollen vuoden ’95 lopusta asti oli meninki ollut pelkkää kiirettä. Kuitenkin kiertueen keikat olivat ehkä parasta liveantia, mitä Apulanta on vuonna ’97 antanut. Koska ennen Apista soittaa kolme tiukkaa bändiä, pakottaa se omalla tavallaan Apiksenkin repimään itsestään kaikki paras irti. Ei voi jäädä kolmen edellisen aktin varjoon.

Tauko on paikallaan

7.9.1997

Apis jää ansaitulle keikkatauolle loppuvuodeksi.

10/1997

”Liikaa”-video valitaan vuoden parhaaksi musiikkivideoksi Jyrkin video awardsissa. Tuukka saa myös erikoispalkinnon ansioituneena käsikirjoittajana.

Syksy ja talvi 1997

Apulanta viettää hiljaiseloa tehden kuitenkin kaikkea muuta, mutta ei keikkoja eikä haastatteluja. Uusia biisejä nauhoitellaan, ’98 tammikuussa alkavaa kiertuetta suunnitellaan ja rakennetaan, videonpätkää kuvaillaan ja ihan vaan käydään sumpilla ja jutellaan. Apis voimistuu loppukesän väsymyksestään.

21.11 1997

Toista tuntia kestävä myyntivideo ”Mustahevonen” ilmestyy. Video sisältää haastatteluja, livepätkiä, harvinaisia studiopätkiä ”Attackin” äänityksistä, TV-esiintymisiä sekä kaikki Apulannan musiikkivideot.

12/1997

Sipe lähtee Intian eteläkärkeen, Amitapurin Ashramiin, mietiskelemään seuranaan Tehosekoittimen Hanski. Matkan tarkoitus on päästä vähäksi aikaa irti kaikesta joogan ja hiljentymisen avulla, jotta tammikuussa alkavalla kiertueella on kaikki mahdollinen energia käytettävissä ja voi näinollen tarjota todellisia tappokeikkoja.

Uusi vuosi, vanhat kujeet

1/1998

Apis lähtee kiertueelle levänneenä ja voimissaan. Kiertue kattaa koko Suomen. Kiertueen avauspäivänä ilmestyy Apiksen sinkkukokoelma, jolta löytyy kaikki tähänastiset singlet ja EP:t. Myös vanhat keräilyharvinaisuudet ovat mukana. Levy tehdään vanhan materiaalin massiivisen kysynnän vuoksi, eikä sillä ole tarkoitus pahoittaa niiden mieltä, jotka ostivat silloin aikoinaan nämä levyt alkuperäispainoksina. Päinvastoin: APULANTA-YHTYE KUMARTAA JA HALUAA KIITTää NIITä ,JOTKA OMISTAVAT ALKUPERäISPAINOKSET Levy-yhtiö 1993, Mikä ihmeen Apulanta ?, TS/AL, Tuttu TV:stä ja Hajonnut EP-LEVYISTä.

12.1.1998

Kotisivu aloittaa toimintansa.

1/1998

Apulannan uusi singlekokoelma ”Singlet 1993-1997” nousee ilmestymisviikollaan suoraan Suomen virallisen albumilistan ykkössijalle, kuten edellinen ”Kolme”-levykin.

6/1998

Single ”Teit meistä kauniin” (josta liikkuu myös versiota nimellä ”Teet meistä kauniin”) nousee ilmestymisviikollaan suoraan Suomen virallisen singlelistan ykkössijalle ja pitää muut takanaan peräti 13 viikkoa putkeen keräten yhteensä 19 ykkösviikkoa.

Aivan kuin kaikki muutkin?

8/1998

”Aivan kuin kaikki muutkin” -levy nauhoitetaan. Jälleen Tampereella, JJ- sekä Headline-studiolla.

16.10.1998

AL esiintyy Jyrki Hit Challenge -kisoissa suorassa lähetyksessä rankan shown kera, johon kuuluu mm. Sipen pelkkään kaasunaamariin pukeutunut Tero-serkku.

19.10.1998

Iltapäivälehden lööppiä koristaa partavaahdolla kuorrutettu takamus sekä teksti, jonka mukaan ”suosikki-yhtyeen show järkytti katsojat”

30.10.1998

”Aivan kuin kaikki muutkin”-levy julkaistaan. Alunperin levyllä ei pitänyt olla nimeä, mutta monimerkityksinen AKKM kuulosti liian hyvältä tullakseen jätetyksi käyttämättä.

3.11.1998

Pasi Kostiaisen kirjoittama, kevään ja kesän aikana koostettu ”Maalin alta” -kirja julkaistaan, joka kertoo pääpiirteittäin Apulannan tähänastisen historian.

11/1998

Bändi tekee paljon haastatteluja ja TV- sekä radioesiintymisiä. Syyskiertue käynnissä. Kiertueelle otetaan ensi kertaa lisäkitaristi. Pestin saa Sami Yli-Pihlaja.

1999

1-2/1999

Sipe viettää hermolomaa Amerikassa, jonka aikana kuvataan Hallaa-video. Rumpalin poissaolo korvataan J.Vuorenmaan tekemällä Sipe-taululla.

13.3.1999

Slammer-haastattelut heinolassa, jotka jäävät bändiläisten mieleen yhtenä lämminhenkisimmistä ja mahtavimmista.

3/1999

Studiosessioita. Näiden sessioiden materiaalia löytyy loppuvuodesta koostetulta ”Plastik”-albumilta. Nick Triani päätetään ottaa sessiohin mukaan tuottajan titteliä kantaen.

4/1999

Kevätkiertue.

5/1999

Studiosessiot Plastikia varten jatkuvat.

7.5.1999

”Tohtori Halla ja mustempi hevonen” -myyntivideo kaupoissa.

8/1999

Plastikia nauhoitellaan harvojen keikkojen lomassa.

25.8.1999

Apulannan maine ”bändinä, jota ei voi ottaa suoriin lähetyksiin” vahvistuu. Puhdas elämä lapsille -hyväntekeväisyyskonsertti saa kunnian olla uuden spontaanihenkisen AL-shown tapahtumapaikkana. Järjestysmiehet mukiloivat orkesteria lavalla ja pojat raahataan kesken kappaleen pois lavalta.

9/1999

Don Huonojen kanssa toteutettu yhteisprojekti, ”Torremolinos 2000”-single nauhoitetaan Helsingin Finnvoxilla. Treenejä pidetään edesmenneen Lepakon soittosalissa.

10/1999

Plastik-sessiot jatkuvat headline-studiolla.

27.10.1999

Apulanta treenaa, nauhoittaa sekä miksaa Lahden Power-studiolla neljä B-puolta samana päivänä uutta ”Käännä se pois”-singleä varten. Singlestä ilmestyy kaksi versiota, joista kummallakin on kaksi biisiä, joita ei muualla julkaista.

10-11/1999

Apulanta + Don Huonot -yhteiskiertue kerää salit täyteen Helsingistä Rovaniemelle. Käy ilmi etteivät Heinolan punkkarit olekaan niin huonotapaisia kuin luullaan, eivätkä runopojat vastaavasti niin korrekteja…

4.12.1999

Mustin hevonen -myyntivideo ilmestyy.

12/1999

Plastik-sessiot jatkuvat, tällä kertaa Finnvox-studiolla. ”Käännä se pois” myy tuplaplatinaa.

2000

2/2000

Plastik ilmestyy.

2-4/2000

Massiivinen Plastik-kiertue, johon lisäkitaristiksi imaistaan Marzi ”Julkkis” Nyman. Plastik myy kultaa.

5/2000

”Ei yhtään todistajaa”-single ilmestyy. Biisistä tehdään video, joka roikkuu vuoden Jyrkin Countdown-listalla päätyen viimein videotaivaaseen.

29-30.6.2000

Apulanta nauhoittaa b-puolet ”Tuhka & veri” sekä ”Amerika” jo tutuksi käyneellä Headline-studiolla Tampereella kesäkiertueen lomassa.

7/2000

”Maanantai”-single ilmestyy. Bändi tekee poikkeuksellisesti videon singlen b-raidasta ”Amerika”.

1.9.2000

Live-esiintyminen Jyrki Video Awardsissa. Bändi kunnioittaa Jyrkin 5-vuotissynttäreitä esittämällä ensimmäisen Jyrkissä soitetun kappaleensa. ”Mitä kuuluu” vetäistään samoissa vaatteissa ja samoilla soittimilla kuin alkuperäisversio.

2001

8.1.2001

Apulanta säveltää, sanoittaa, treenaa sekä nauhoittaa osuutensa Amnesty-hyväntekeväisyysplatalle Helsingin Seawolf-studiolla.

1 & 3/2001

Heinola 10:ä nauhoitetaan tuoreella Hollolan Petrax-studiolla. Sessioiden välillä tehdään kevätkiertue. Lisäkitaristina kepittää tällä kertaa jazzmies Masi.

2/2001

”Viivakoodit”-single ilmestyy ja nousee suoraan singlelistan ykköseksi pysytellen siellä yhdeksän viikkoa. Single myy platinaa.

4/2001

Heinola 10:n loppumateriaali nauhoitetaan & miksataan Finnvoxilla jo legendaksi asti ansiotuneen Dan Tigerstedin toimesta.

11.5.2001

Heinola 10 ilmestyy mennen suoraan listaykköseksi.

5-8/2001

Kesäkiertue, joka on laajin sitten vuoden 1998. Kiertuekitaristin tuulisella paikalla rouhii tällä kertaa Parta-Sami.

7/2001

Apulanta täyttää pyöreät 10 vuotta!!!

8/2001

Headline-studiolla nauhoitetaan B-puolet ”Kadut”-singleä varten. Ensimmäistä kertaa bändi purkittaa Sipen säveltämän rallin.

9/2001

”Kadut”-single ilmestyy ja nousee totuttuun tapaan suoraan singlelistan ykköseksi.

11/2001

”Syitä ja seurauksia”- kokoelmalevy ilmestyy..

2002

30.3.2002

Ensimmäinen DVD-julkaisu Liikkuvat kuvat. VHS-versio sisältää vain kaikki tähänastiset musiikkivideot.

3.5.2002

Sipen soololevy ilmestyy. Sipe soittaa kaikki soittimet, mutta jokaisella 10 biisillä on eri laulaja, joukossa mm. Anna Eriksson. Gösta Sundqvistin laulama ”Häiriintynyt kuu” julkaistiin singlenä jo 12.4.

31.5.2002

”Saasta”-single kaupoissa B-puolinaan demoversio tulevan albumin ”jumala” -biisistä nimellä ”Hidas-demo”, sekä Kauko Starr -artistin ”Kiertolainen”, joka on esimakua Kauko Starrin albumilta ”Anteeksi, saanko tanssittaa”.

2.9.2002

Apulanta julkaisee ensimmäisen englanninkielisen levynsä. Kohde on ensisijaisesti ulkomailla ja se julkaistaan kaikissa pohjoismaissa sekä Virossa. Nimekseen se saa yksinkertaisesti ”Apulanta”.

1.11.2002

”Hiekka”-single ilmestyy kauppoihin. B-puolina kuullaan 80-lukuheviä kunnioittava ”Pirun morsian” sekä punkimpi ”Paska meininki (ässä hihassa)”.

8.11.2002

”Hiekka” -albumi julkaistaan ja se menee tuttuun tapaan listaykköseksi. Kiertue ulottuu pitkästä aikaa Lappiin asti.

19.12.2002

Sipen olkapää leikataan ja bändi lomailee kesään asti.

2003

17.1.

”Jumala” single julkaistaan. Kappaletta voi sanoa vedenjakajaksi Tonin tyylissä kirjoittaa, ja biisiä ylistetään jopa kriitikoiden toimesta, mikä on yhtyeelle harvinaista. Tonin tekstit alkavat selvästi syventyä.

31.3.2003

Fanipainos vanhemmasta englanninkielisestä materiaalista: Viper Spank. Levyn kannen partaterätaiteilu on oikeasti tehty, eikä kuvamanipulaatio. Keskuudessamme on siis edelleenkin rullalautailija, jonka rinnassa lukee ”Apulanta Viper Spank”

24.5.2003

Sipe aloittaa uransa F3-kilpa-autoilijana. Tapahtumapaikkana Alastaron moottoriurheilupyhättö.

31.5.2003

Yhtye aloittaa kiertueen puolen vuoden tauon jälkeen. Esiintymisasut valitaan Hiekka-albumin teeman mukaisesti ja hiekkasäkki/bunkkeri lavasteilla tuetaan tunnelmaa. Teatraaliset elementit jo ikään kuin enteilevät seuraavan vuoden spektaakkelia. Tämän kesän keikkaslotit käytetään kuitenkin vielä ennemminkin soittamiseen, kuin näyttelemiseen. Sami-Yli-Pihlaja tukee soundia lisäkitaran avuin.

23.8.2003

Apulanta esiintyy Heinolan kesäteatterilla Heinola Sinfoniettan kanssa. Yhtye käsittää 46 suomalaista sekä venäläistä soittajaa ja illan musiikillinen anti on suorastaan häikäisevä. Keikka piirtyy soittajien mieleen jo lavalta käsin ja yleisö tietää näkevänsä jotakin ainutlaatuista. Suosionosoituksille ei ole tulla loppua ja encoret jättävät varjoonsa jopa kesken keikan alkaneen ukkosmyrskyn. Konsertti taltioidaan yhtyeen omaksi iloksi, mahdollista julkaisua ei suunnitella.

31.10.2003

”Singlet 1998-2003” julkaistaan. Albumin myötä tehdään syyskiertue. Apulannan uusi suosikki ja tulevaisuuden lupaus, Negative-yhtye otetaan lämmittelemään muutamille keikoille.

6.12.2003

Kiertue päätetään Turun Kårenille. Yhtye vetäytyy 3 kuukauden lomalle.

2004

27.-30.1.2004

Sipen projektibändi Loozer tekee toistaiseksi ainoan minikiertueensa. Loozer soittaa Weezeriä coverina täsmällisinä alkuperäisen mukaisina sovituksina.

1.3.2004

Apulanta lähtee Saksan-rundille. Paitsi paikalliset, myös paikalle eksyneet suomalaiset suorastaan riehaantuvat yhtyeen esiintyessä transsin vallassa. Tuukkaa basson varressa tuuraa Lentävä Koivistoinen.

Huhti-toukokuu 2004

Uusien kappaleiden nauhoitusta Hollolassa. Tulevaa EP-levyä varten tehdyt B-puolet taltioidaan Jani Viitasen Headline studiolla.

15.5.2004

Sipen toinen F3-kausi käynnistyy Alastarolta kahdella palkintopallisijalla.

12.6.2004

Kesäkiertue lähtee Turusta. Kiertueen teema on kesäteatteria kauhuelokuvapohjalta. Jo Turussa nähdään lukuisia sivuosan esittäjiä, mutta nälkä kasvaa syödessä ja teatteri laajenee keikka keikalta. Lopulta yhtye ei ehdi näyttelemiseltään soittamaan keikkansa aikana kuin 7 biisiä, ja lavalla heiluu parhaimmillaan yli 30 esiintyjää. Tarinan kaari raikaa äänentoistolaitteistosta ja bändin jäsenet kolistelevat miekkoja keskenään. ”Prinsessan” casting on vaihtuva, joka keikalta valitaan rooliin parhaiten sopiva, Himoksella valkean kaavun niskaansa saa suomirock-legenda Jani Viitanen. Yhtye niittää teatterilla sekä hyvää että myöskin arveluttavaa mainetta, mutta tarjoaa ainakin festivaaliyleisölle erilaista katsottavaa. Covernumerona kuullaan Frederikinkin tutuksi tekemä ”Tsingis-Khan”.

16.6.2004

”Pudota”-EP julkaistaan. Avausraidasta ”Vasten mun kasvojani” tulee saman tien keikkahitti. EP on jymymenestys, ja se pysyy julkaisunsa jälkeen peräti 9 viikkoa putkeen listan kärjessä.

23.6.2004

Legendaarinen ”Kumman kaa” kaksikko pyörähtää Apulannan keikkabussissa Tonin ja Sipen vieraana. Tuukan lähtö tuoksuu ilmassa.

1.8.2004

Tuukka soittaa viimeisen keikkansa Apulannan basistina. Keikka on Ankkarockin päälavalla ja kesäteatteri on kasvanut huippuunsa, joka laittaa luun kurkkuun jopa Darknessin Justin Hawkinsille. Hän pudistelee päätänsä Apulannan shown jälkeen ja toteaa apeana, että nyt on heidänkin esityksensä löytänyt viimein voittajansa.

5.9.2004

Sipe päättää F3-kautensa SM-hopeaan. Ahveniston päätöskisassa rumpali kurvaa jälleen palkintopallille, kuten kaikissa muissakin tämän kauden kilpailuissa.

Syksy 2004

Sami ”Parta-Sami” Lehtinen siirtyy kiertuekitaristin paikalta yhtyeen basistiksi ja sitä kautta viralliseksi jäseneksi. Muita vaihtoehtoja ei edes mietitä, sillä tämä tuntuu luontevimmalta. Päätetään, että treenataan orkesteri parempaan kuntoon kuin ikinä ja tehdään seuraavasta albumista uran paras. Uuden kokoonpanon on lunastettava paikkansa timantinkovien biisien sekä soiton myötä.

4.10.2004

”Kiila”-albumin nauhoitukset alkavat Hollolassa. Ilmassa on raikkautta, töitä tehdään inspiroituneesti ja yhtye tietää nyt olevansa oikealla tiellä. Albumin tuottaa Hiekan tapaan Jyrki Tuovinen.

2005

Tammikuu 2005

Kiilan nauhoitusta ja miksausta.

23.2.2005

”Pahempi toistaan” -single julkaistaan. Paalupaikka on jälleen Apulannan, tällä kertaa 3 viikon ajan. Yhtye tuntee selvää helpotusta, sillä uuden kokoonpanon lanseeraaminen jännittää.

11.-15.3.2005

Akustinen kiertue Amnestyn toimitiloissa.

16.3.2005

”Kiila” julkaistaan. Albumi myy platinaa ja nousee heti ilmestymisviikollaan listaykköseksi. Levy tuntuu yhtyeen jäsenistössä koko uran tähän mennessä parhaalta ja samaa mieltä olevat monet kriitikot sekä fanit. Tuukka Temonen väsää kansitaiteen.

18.3.2005

”Kiilakiertue” starttaa Turun Caribiasta.

4.6.2005

Kesäturnee käynnistyy Nurmijärveltä. Kesä on uuden kokoonpanon ensimmäinen, ja se tallennetaan filmille. Yhteishenki on vahva, keikat ovat hienoja ja orkesteri on hioutunut perheeksi. Tämä kaikki tallentuu Toni Virhiän johdolla tuhansiksi ja taas tuhansiksi tunneiksi raakamateriaalia, josta editoidaan eritysen upea ”Kesäaine”-DVD. Eepos on kaikkiaan yli 11 tuntia pitkä, vaikka editointivaiheessa tuntui siltä, että ajanpuutteen vuoksi oli pudotettava valtaosa helmistä pois.

31.8.2005

”Armo”-EP julkaistaan, joka menee suoraan listaykköseksi. Sipe ja Toni päättävät kumpikin säveltää ja sanoittaa B-puolen mieheen yhdessä yössä. Näin toimitaan, Sipen ”Jälki” ja Tonin ”Väsynyt-ei onnellinen” taltioidaan Akun Tehtaalla seuraavana päivänä.

19.11.2005

Yhtye päättää vuoden 2005 loppuunmyydyllä Tavastiaklubilla 87 keikan jälkeen.

2006

Helmikuu 2006

”Kesäaine”-DVD palkitaan ansaitusti Emmalla.

28.2.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halonen lämmittelee lauteet Apulannalle Dipolin Gravitaatiotalossa.

Kevät 2006

Tulevan albumin nauhoitusta Hollolassa sekä Fried Musicilla. Tuottajana jatkaa Jyrki Tuovinen.

2.6.2006

Kesäkiertue avataan loppuunmyydyllä Helsingin Nosturin-keikalla.

Loppukesä/Syksy 2006

Albumin nauhoitukset jatkuvat. Soitto kulkee hyvin kesäkiertueen jäljiltä.

18.10.2006

”Koneeseen kadonnut” -videon bändiosuudet kuvataan Turussa. Videon kuvaukset jatkuvat toista viikkoa ja sen ohjaa Toni Virhiä. Pätkästä tulee yhtyeen tähänastisista hienoin.

Loka-marraskuu 2006

Albumin nauhoitukset viimeistellään.

29.11.2006

”Koneeseen kadonnut” -single julkaistaan. Sinkku viihtyy 6 viikkoa listan kärkipaikalla ja sitä soitetaan radiossa enemmän kuin yhtäkään yhtyeen kappaletta aiemmin. B-puolella yhtyeelle harvinaiset Sipen kappaleet saavat jatkoa ”Syntisten pelastaja” -biisin muodossa.

31.12.2006

Albumin miksaukset valmistuvat viimeinkin kuukauden kestäneen puurtamisen jälkeen. Synnytys on haastava. Mm. Koneeseen kadonnut -albumiversio tehtiin 6 kertaa uudelleen, ennen kuin tyydyttävä lopputulos saavutettin.

2007

20-24.1.2007

”Viisaus ei asu meissä” -video kuvataan Rovaniemen Ounasvaaralla. Videon öiset, kylmät ja jäiset olosuhteet ovat toisin sanoen todelliset, eivätkä studiossa luodut. Paleltumisvammoilta ei säästytä. Sessiot taltioituvat upeina kuvina filmille ja äärimmäisenä, sietokyvyn rajoja koetelleena kokemuksena mieliin.

7.2.2007

”Eikä vielä ole edes ilta” -albumi julkaistaan. Listan kärkipaikka saavutetaan heti ja albumi pysyy ykkösenä 4 viikon ajan. EVOEIstä tulee yhtyeen tähän astisista myydyin albumi.

9.-10.2.2007

EVOEI-kiertue käynnistyy kahdella loppuunmyydyllä Lahden Sibeliustalon keikalla. Antti ”Pitkis” Pitkäjärvi soittaa ensimmäiset keikkansa Apulannan riveissä.

10.4.2007

Toni valitaan ankkarockin legendaariseksi Ankkahahmoksi.

14.5.2007

Sipe juoksee kylmiltään, ilman treeniä City-lehden cooperin testissä 3250m .

Kesä/Syksy 2007

Apulanta valaa nimensä Suomen suurien bändien joukkoon vetämällä festivaaleilla kentät täyteen kuulijoita ja rikkomalla yleisöennätyksiä kerta toisensa jälkeen klubikeikoilla.

19.9.2007

”Eikä vieläkään ole edes ilta”-albumi julkaistaan, joka sisältää EVOEIn lisäksi livelevyn. Konserttitaltioinnit ovat Sibeliustalon sekä Tavastian keikoilta. Livelevy sisältää yhtyeen historian ensimmäisen levylle asti päätyneen coverin (TS/AL splitiä lukuunottamatta), Sipen laulaman ”Tornion Kevät” (Terveet Kädet) kappaleen.

3.10.2007

Yhtyeen pitkäaikainen ystävä, Levy-yhtiön toimitusjohtaja Arska ilmoittaa vetäytyvänsä musiikkihommista. Levy-Yhtiö jäädytetään ja Apulanta on näin ollen vapailla markkinoilla. Vaikka yhtye käykin syömässä muutaman ilmaisen luonaan innokkaiden levy-yhtiöiden tarjoamina, Apulanta tietää olevan nyt puhtaasti omakustanneyhtye. Päätetään jo tässä vaiheessa, että ensimmäinen uuden ajan julkaisu tulee olemaan EP-levy.

31.10.2007

Apulanta-yhtye voittaa Rock-Curlingin SM-hopeaa.

5.12.2007

Yhtye päättää EVOEI-kiertueen soitettuaan 97 keikkaa vuoden 2007 aikana.

2008

Helmi-maaliskuu 2008

Ahkeraa treenausta tulevaa albumia varten.

Maaliskuu 2008

Massiiviset äänityssessiot Hollolassa, Petrax-studiolla. Tuottajan ominaisuudessa orkesterin pitkäaikainen ystävä Jyrki Tuovinen. Avustaja Arttu Peljolle annetaan äänitysvastuuta enenevässä määrin.

2.-6.4.2008

Yhtye esiintyy rauhanturvaajille Kosovossa. KFOR-keikat tekevät yhtyeeseen lähtemättömän vaikutuksen lujittaen myös yhteishenkeä.

11.4.2008

Eric Lloyd Wright saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen Sipen vieraaksi.

Huhti-toukokuu 2008

Albumin äänitykset jatkuvat.

11.6.2008

Yhtyeen ensimmäinen omakustanne julkaistaan. ”Kesä-EP” myy heti kultaa ja valloittaa listan kärkipaikan.

14.6.2008

”Paha ihminen” -video kuvataan Provinssi-rockissa. Kappale saa ensiesityksen n. 20 000 ihmisen edessä ja tämä historiallinen hetki taltioidaan musiikkivideoksi.

Kesä 2008

Ahkeraa keikkailua ja valmistautumista albumin viimeistelyyn. Yhtye on kovassa iskussa ja tulevilta äänityssessioilta odotetaan paljon. Festivaalijärjestäjät tulevat kilvan kiittelemään esitysten päätteeksi ja toteavat yksi toisensa jälkeen, kuinka Heinolan punkkareiden aikana oli parhaat bileet ja kenttä täynnä kuulijoita.

Elo-syyskuu 2008

Albumin viimeiset äänitykset. Miksaukset aloitetaan Fried Music -studiolla.

20.9.2008

Avaussinglen B-puolen lauluraidat taltioidaan Fried Musicilla. ”Punainen helvetti” ja ”Kumi, nahka, piiska” ovat sanoitukset, jotka Läjä Äijälä lähetti Apulannalle jo vuonna 1992 vastineeksi Sipen Läjälle lähettämään fanikirjeeseen. Terveet Kädet -yhtye oli Apulannan alkuaikojen suuri suosikki ja Läjältä saadut sanoitukset otettiin vastaan suurella lämmöllä. 16 vuoden jälkeen kappaleet saivat myös sävelkielensä ja ne päätetään julkaista ensimmäisen omakustannealbumin avaussinglen B-puolella.

Lokakuu 2008

”Vauriot”-video taltioidaan ja julkaistaan. Ison budjetin taidevideo kuvataan Helsinki/Los Angeles/Las Vegas -akselilla.

22.10.2008

”Vauriot” julkaistaan rajoitettuna värivinyylisinglenä, joka myydään heti loppuun. Listan paalupaikka on jälleen valloitettu ja Läjä Äijälä on pikkasen otettu laulaessaan kerrankin listaykkösjulkaisussa.

5.11.2008

Yhtyeen ensimmäinen omakustannealbumi julkaistaan. ”Kuutio” myy heti kultaa ja pian platinaa.

13.11.2008

Massiivinen ”Kuutiokiertue” aloitetaan Joensuusta. Suuri osa keikoista myydään loppuun jo ennakkoon. Apulannan maine valtakunnan parhaana livebändinä lunastetaan.

2009

Tammikuu 2009

Tuukka Temonen istutetaan pitkästä aikaa Apulannan videon ohjaajan pallille. ”Ravistettava ennen käyttöä” saa visuaalisen ilmeensä.

Helmikuu 2009

Apulanta tekee Klamydian kanssa minikiertueen oman rundinsa ohessa.

14.3.2009

”Kuutio” palkitaan Emma-gaalassa vuoden rock-albumina. Yhtye on hyvillään ensimmäisen omakustanteen menestyksestä, mutta pitäytyy silti osallistumasta palkintojenjakotilaisuuteen. Pystin käy orkesterin puolesta pokkaamassa Lahden Pelicansin Cheerleaderit.

20.5.2009

Kevätseminaarissa päätetään perustaa levy-yhtiö, jonka puitteissa julkaistaan muiden artistien tuotantoa.

Kevät/Kesä 2009

Apulanta vahvistaa mainettaan Suomen kovimpana livebändinä. Yhtye keikkailee uskomattoman ahkerasti tarjoten timantinkovia esityksiä illasta toiseen. Media ryhtyy nostamaan yhtyettä kaikkien aikojen kotimaiseksi rock-bändiksi.

31.8.2009

Sipe valitaan Lahden positiivisimmaksi henkilöksi positiivareiden toimesta.

7.9.2009

Toni ja Sipe suorittavat onnistuneesti tarkkarilennot tunnin sisään. Molemmat saavat taskuunsa UPL-lentolupakirjat. Apulannasta tulee tiettävästi maailman ensimmäinen rock-yhtye, josta löytyy sekä kapteeni että perämies.

Syyskuu 2009

Apulanta tekee yhteistyösopimuksen SM-liigajoukkue Pelicansin kanssa.

11.11.2009

TTL suorittaa maailmanhistorian ensimmäisen lämpökuormituskokeen rock-yhtyeelle. Koekaniinina toimii luonnollisesti Apulanta-yhtye. Kannettava laboratorio seuraa yhtyettä viikonlopun ajan ja sen avulla taltioidaan Tonin, Sipen sekä Samin jokainen kehon reaktio analysoimista varten. Tutkimustulokset saavat laajaa kansainvälistä huomiota, ja ne julkaistaan jopa 78:ssa maassa.

28.11.2009

Yhtye päättää kiertueen kolmeen perättäiseen loppuunmyytyyn Tavastian keikkaan. Apulanta nousee tämän myötä harvinaiseen Tavastian triplakerhoon. Massiivinen Kuutio-kiertue sisälsi kaikkiaan 125 keikkaa, joista vuoden 2009 aikana 113 kpl. Yhtye päättää vetäytyä ansaitulle keikkatauolle, jonka pituudesta nousee eriäviä mielipiteitä. Päädytään pitämään lomaa koko seuraavan vuoden ajan.

3.12.2009

Apulanta-yhtyeelle luovutetaan arvostettu Päijät-Häme mitali ansioituneesta toiminnasta maakunnan nimissä.

2010

3.3.2010

Sinkkukokoelmat saavat jatkoa ”Singlet 2004-2009” -julkaisun muodossa. Albumi nousee ilmestymisviikollaan suoraan listaykköseksi. Yhtye lahjoittaa levyn tuotosta 10% kriisipisteelle nuorten mielenterveystyön hyväksi.

Juhannus 2010

Toni, Sipe ja Sami laittavat kaikki tunnin sisään tekstiviestin keikkamyyjälle toisistaan tietämättä. Viestien sisältö on sama: Ei enää ikinä tämmöistä taukoa! Elämässä ei ole sisältöä ja oleminen tuntuu tyhjältä sekä turhalta.

Kesä 2010

Yhtye perustaa uuden levy-yhtiön, ”Päijät-Hämeen sorto ja riisto Oy:n” paikkaamaan keikkailemattomuuden synnyttämää sielun tyhjiötä. Ensimmäinen artistikiinnitys on Kaija Koo. Tavoitteeksi asetetaan laulajan nostaminen takaisin maan ykköskaartiin. Sävelletään, äänitetään, tuotetaan ja julkaistaan albumi ”Irti”. Tavoitteessa onnistutaan.

13.12.2010

Yhtye aloittaa uuden materiaalin äänitykset pitkän ja raskaan tauon jälkeen. Singlekappaleeksi valikoituu ”Vääryyttä!!1!”

2011

29.1.2011

Apulanta päättää yli vuoden mittaisen keikkataukonsa. Keikaksi valikoituu yhtyeen pitkäaikaisen ystävän, Sami Uotilan järjestämä tapahtuma Vihdissä.

11.2.2011

Orkesterin historian ensimmäinen keikka Virossa. Paikallinen yleisö palkitsee yhtyeen kiitollisella sekä hurmoksellisella vastaanotolla. Keikka alkaa J.M.K.E. coverilla ”Tere Perestroika”

Helmikuu 2011

Päijät-hämeen sorto ja riisto oy:n ensimmäinen julkaisu ”Irti (Kaija Koo)” ylittää platinarajan.

18.3.2011

”Vääryyttä!!1!”-video kuvataan Vares-elokuvien tuotantoryhmän kanssa Levillä.

28.-30.3.2011

Yhtyeen toinen Tavastian tripla, jokaisena iltana täysi tupa.

16.4.2011

”Vääryyttä!!1!” julkaistaan rajoitettuna vinyylipainoksena. Sinkku nousee listaykköseksi. B-puolena ”Kauko Starrin” livenauhoitus Levin Hullu poro -areenalta. Ajatus Kaukon ”Anteeksi, saanko tanssittaa?” -albumin julkaisusta herää uudelleen henkiin.

Kevät/kesä 2011

Tulevaa albumia nauhoitetaan keikkojen välipäivinä Hollolan Petraxilla.

19.8.2011

20-vuotis juhlakeikka Helsingin Circuksessa. Yhtye soittaa 2,5 tuntisen setin hurmioituneen yleisön edessä. Biisilista käsittää monia kappaleita, joita ei ole soitettu yleisön edessä julkaisujensa jälkeen. Keikka alkaa spoken word-osiolla, jossa ääneen pääsevät kaikki Apulannassa vakituisesti sekä vierailijan ominaisuudessa soittaneet jäsenet. Setti päättyy massiiviseen yhteissoittoon. Lyhyt keikkatauko alkaa.

Syyskuu 2011

Sipen rakennushanke ”Santaranta” valmistuu. Talon on piirtänyt Eric Lloyd Wright, Frank Lloyd Wrightin pojanpoika. Santaranta on paitsi punkrumpalin talo, myös kulttuurihistoriaa, sillä se on ainut Amerikan ulkopuolinen Lloyd Wright -rakennus. Hanke herättää laajaa kiinnostusta ympäri maailmaa ja sitä tullaan paikan päälle ihastelemaan useiden eri maiden edustajien toimesta.

19.9.2011

Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vierailee Santarannassa ihastelemassa arkkitehtonista kauneutta.

Marraskuu 2011

Tulevan albumin avaussingle ”Pihtiote” julkaistaan.

10.11.2011

Pihtiote sinkkulistan paalupaikalle. Single on jo Apulannan 21:s listaykkönen. Tällä sarjalla Apulanta rikkoo The Beatlesin legendaarisen ja ”ylittämättömäksi” tituleeratun ennätyksen. The Beatles julkaisi urallaan 20 kpl singlelistaykkösiä.

Joulukuu 2011

Tulevan albumin viimeiset nauhoitukset Hollolassa sekä tuottaja Jyrki Tuovisen puuliiterissä.

2012

20.1.2012

Apulanta-yhtye käy tavoistansa poiketen Emma-gaalassa noutamassa erikoispalkinnon, jonka raati vaati saada antaa yhtyeelle kunnioittaakseen sen pitkää ja ansiokasta uraa.

1.2.2012

MTV3:n viimeinen vaalikeskustelu ennen Suomen tasavallan kahdennentoista presidentin valintaa. Toimittaja nostaa esille vaalien myötä syntyneen selkkauksen yhtyeen jäsenistössä. Presidenttikandidaatit Sauli Niinistö sekä Pekka Haavisto debatoivat aiheesta Apulanta-yhtye suorassa TV-lähetyksessä.

Helmikuu 2012

”Zombeja”-musiikkivideo julkaistaan. Videosta tulee yhtyeen historian tähän astisista hienoin ja sen ohjaa Tuukka Temonen. Video tekee kunniaa b-luokan kauhuelokuville, joiden parissa yhtye kasvoi. Toimittajat tituleeraavat ”Zombeja” videon ”Suomen thrilleriksi”.

14.3.2012

”Kaikki kolmesta pahasta” julkaistaan. Albumi myy kultaa jo ennen ilmestymistään. Kriitikot ylistävät levyn mestariteokseksi ensimmäistä kertaa orkesterin historian aikana.

23.-24.3.2012

Apulanta käynnistää ”Kaikki kolmesta pahasta” kiertueen kahdella loppuunmyydyllä Tavastian keikalla.