Itä-Häme 9/93

Punkkari ei irroita käsiä

Apulanta on Heinolan maalaiskunnassa toimiva punk-bändi, jonka näkemykset ovat saavuttaneet jo ainakin maakunnallista mainetta. Apulanta kapinoi poliitikkojen itsekkyyttä ja systeemiä vastaan, mutta kapina ei ole murrosikäisiin usein tarpeettomastikin liitettyä keskikaljakapinaa. Apulanta ei lyö, ei juo, ei polta, mutta laululla se sivaltaa kuvainnollisesti käden irti ”tyypeiltä, jotka ahdistavat.”

Apulannan tunnetuin biisi on ”Irroitetaan käsi”. Kun yhtye esiintyi vappuna vihreiden vaalitilaisuudessa, eivät järjestäjät kestäneet laulun sanoitusta. Laulajalta vedettiin piuhat irti.

– Siinä laulussa lauletaan, että ”irroitetaan käsi” joltakin tyypiltä. Tyypit vaihtelee aina sen mukaan, kuka sattuu ahdistamaan milloinkin.

Vappuna Apulantaa ahdisti eniten kaupunginjohtaja Jarkko Paronen. Tämä oli paikallispoliitikoille liikaa.

– Niille ei ilmeisesti saa sanoa mitään negatiivista, kommentoi Apulanta vappuepisodia.

Vaikka käden irroittamiseen kehoittaminen saattaa tuntua järkyttävältä, on muistettava, että punk-kulttuuriin kuuluu olennaisesti musta huumori, ja ennenkaikkea väkivallattomuus. Apulanta on ehdottomasti väkivallaton ja sen lisäksi myös täysin raitis bändi.

New Yorkista Apulantaan

Apulannassa soittavat 15 – 18 vuotiaat Antti (kitara, laulu), Sipe (rummut, laulu), Mandy (basso, pasuuna(!), laulu) ja Toni (kitara, laulu). Toni, Sipe ja Antti ovat soittaneet yhdessä pari vuotta.

Mandy on Heinolassa vaihto-oppilaana. Hän on kotoisin New Yorkista. On melkoinen elämänmuutos tulla Isosta Omenasta Heinolaan ja vielä Apulantaan?

– Kyllä, mutta hyvä muutos, nauraa Mandy, joka on ollut yhdeksän kuukautta Suomessa ja kahdeksan kuukautta Apulannassa.

– Mandy ei alunperin osannut soittaa lainkaan bassoa, mutta nyt hän on oppinut tosi hyväksi basistiksi, kehuvat pojat.

Apinoa murhe Apulannalla on se, että Mandyn vaihto-oppilasvuosi on päättymässä. Mandy on kuitenkin luvannut jäädä, jos bändi voittaa valtakunnallisen nuorison taidetapahtuman tänä viikonloppuna.

Apulanta harjoittelee Sahan päiväkodilla omassa kämpässään. Maalaiskunnan nuorisotoimen suhtautuminen saa bändiltä kiitoksia. Nuorisosihteeri Heli Warrolle ja hänen miehelleen Stidille Apulanta sanoo olevansa paljon velkaa.

Punk on hauskaa

Kun punk oli Suomessakin massailmiö 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa, eivät Apulannan jäsenet unelmoineet juuri muusta kuin bonapurkillisesta. Apulanta on kuitenkin kaivanut reippaan punk-hengen uudestaan esiin. Vaikuttajia ovat Tehosekoitin, Pelle Miljoona, Kollaa Kestää, Misfits ja Terveet Kädet.

– Hauskuus on tässä hommassa meille a ja o. Punk-biiseissä on iloinen melodia ja niitä on keikoilla helppo soittaa. Ei tarvitse olla otsa rypyssä. Ja kuitenkin punkissa on sanomaa.

Apulannalle punkin sanoma on rakkautta ja anarkiaa. Rakkaus on ikuinen aihe ja nykyajassa on paljon tilaa anarkialle poliitikkoja ja systeemiä vastaan.

– Vaikka me emme olekaan soittotouhun kanssa kovin vakavia, sanoitukset tehdään tosissaan. Tänä ainana on aiheita, mistä laulaa.

Omia biisejä Apulannalla on ”ihan sikana”. Bändi julkaisee kesällä omakustanne-EP:n. Lisäksi Apulanta on mukana Lahden alueen punk-bändien kokooma-EP:llä joka julkaistaan myös kesällä.

Apulannan meininki on arvostettu virallisestikin korkealle. Bändi on mukana viikonloppuna valtakunnallisessa Nuorison Taidetapahtumassa. Nuorille muusikoille voi olla tilaa Suomen rock-bisneksessä.

– En usko, että tästä ikinä mitään ammattia kuitenkaan tulee. Korkeintaan käydään vanhempana töiden jälkeen soittelemassa, arvelee Sipe.

– Jos nykyinen meininki tässä maassa jatkuu, meistä tulee todennäköisesti kokopäivätoimisia työttömiä muusikoita, ennustaa puolestaan Toni.

Markku Parkkonen

Lähettänyt: Yksityiset arkistot

Jätä kommentti