Apulannan hemmot: ”Kilttejä ollaan, mut ei jeesuksia!”
Tässä jutussa selviää, onko Apulannan Sipen huikaiseva tukkalookki peräisin ullakolta kaivetusta isoäidin piippariraudasta.
– Kyllä mä olen ihan naturaali mies. Ei edes kampaa tartte käyttää suihkusta tultua.
Salainen idoli
Apulanta on yhtä kuin Sipe, Tuukka ja Toni. Bändi pukattiin kasaan jo vuonna 1991, mutta tuolloin porukassa oli myös neljäs äijä, Antti-niminen kiraristi-laulaja. Alkuperäinen basisti oli jenkkiläinen vaihto-oppilas Mandy. Kun hän palasi rapakon taa, luonnollinen valinta uudeksi jäseneksi oli Tuukka, jonka luona Mandyn viimeinen sijaiskoti oli ollut.
Apulanta on sittemmin haissut pitkälle. Näinä päivinä on ilmestymässä bändin kolmas levy, joka on nimeltään yllättäen Kolme.
Sehän on kuin Isto Hiltusella, joka pisti kolmannen levynsä nimeksi Kolmas levy. Salainen idolinneko?
– Kyllä, kyllä, olemme pyrkineet samaan linjaan hänen kanssaan, ja se kuuluu, pojat vääntävät.
– Mut jos totta puhutaan, Isto muuten treenaili aikoinaan naapurikämpässä…
Aitoa Apulantaa
Apulannan suksee on ollut huikaiseva. Ensimmäinen levy myi vaatimattomammin, mutta toinen, Ehjä, on piakkoin saamassa platinaa (40.000). Se on suomalaiselle rockbändille paljon.
Aikoinaan pidettiin jonkinlaisena singlemyynnin kirkkautena Dingon 10.000 plätän rajaa, mutta Apulanta liikkuu omassa sarjassaan ja myydä pätkäytti kolminkertaisen määrän.
Mikä teistä tekee niin suosittuja, miehet ovat rumia kuin saappaat ja nimikin haisee?
– Ehkä se on se rehellisyys ja maanläheisyys, kundien aivosolut raksuttavat.
– Emme myöskään ole tähdänneet musaamme tietylle kohderyhmälle, vaan kuunnelleet vain omaa ääntämme.
Apulannan biisit rustaa pääsääntöisesti Toni. On olemassa hedelmällisiä aikoja, jolloin gibaleita syntyy kuin sieniä sateella, mutta pakolla ei tehdä.
– Jos yrittää tehdä hittejä, se paistaa läpi. Mutta mikä paistaa vielä enemmän läpi on se, jos musa on tehty intohimoisesti. Tuolloin ei ole oleellista, mitä jollain raidalla on ja onko soitto mennyt oikein. Tärkeintä on energialataus.
Elettäessä imagojen aikaa Apulanta poikkeaa ryhmästä. Imagoa ei ole erikseen määritetty ja suunniteltu.
– Tiedän sellaisiakin bändejä, jotka saa joka viikko levy- yhtiöstään faksin värjätä tukka senjasenväriseksi ja ostaa senjasenvärisiä kuteita, sanoo Sipe.
Pienikin voi menestyä
Apulannan oma levy-yhtiö on nimeltään Levy-yhtiö, ja pojat omistavat sen itse. Mukana on myös bändi nimeltä Tehosekoitin sekä viimeksi kiinnityksen saaneet Lehtivihreät ja Punaiset messiaat.
– Olimme vuonna -93 Tehosekoittimen kanssa samalla keikalla ja silloin päätimme, että perustetaanpa oma firma. Toimitusjohtajaksi valittiin Tehosekoittimen kitaristi Arska. Tähän päivään kaikki on pyörinyt hyvin, vaikka Arskalla onkin tekemistä enemmän kuin hän ehtisi. Kunnioitamme sitä kundia, sillä se on osoittanut, että kyllä taiteilijatkin voi tehdä käytännön asioita.
Mitä hyötyä omasta levy-yhtiöstä on ollut?
– Tietysti sellainen antaa luovuudelle enemmän tilaa. Voimme tarvittaessa tehdä kokeellisiakin virityksiä – olkoon se sitten vaikkapa kansanvalistustyötä rockin saralla.
Pojat sanovat myös, että oma levy-yhtiö on osoitus siitä, että itsekin voi tehdä ja menestyä, jos on valmis pistämään aikaansa likoon.
– Nuorten ylipäänsä pitäis enemmän ottaa itteensä niskasta kiinni. Ei vaan olla, vaan tehdä jotain merkittävää!
Millainen on keikkakalenterinne?
– Kolmesta viiteen keikkaa per viikko ja ainakin yksi isompi tauko vuodessa, ettei järki pääse lähtemään. Ihmiset luulee, että rokkielämä on viinaa, naisia ja porealtaita, mutta suurin osa siitä kökötetään autossa. Vähäisinkin äly kyllä katoaisi, jos joutuisimme matkustamaan hikisessä bussissa. Meillä on sellainen kiva kimppapaku, jolla köröttelemme.
Mitä teette keikkamatkoilla?
– Käymme filosofisia keskusteluja esim. maapallon ulkopuolisista vierailijoista, Salaisia kansioita diggaavat kundit valaisevat.
– Varsinkin Tuukka on varma siitä, että hän on peräisin jostain ulkoavaruudesta. Hän ei kuitenkaan ole aikonut kloonata meitä…
Kuminaamameininki ei inspaa
Jollain tavalla ”vierailijoiksi” pojat ovat aina tunteneet – aivan oikeastikin – itsensä.
– Olemme ”outcasteja”, Apulannan häiskät toteavat.
– Kysymys on siitä, mihin on valmis alistumaan ja mihin vetää omat rajansa. Jos et elä ja vaikkapa pukeudu massan normien mukaan, helposti joudut tähän ilmiöön, vaikket sitten tahtoisikaan.
– Totuus on se, ettei meidän kanssa kukaan tahdo hengata. No muutamat ehkä, ja se riittää. Mut ei me edes tarvita paljon kauniita ystäviä, joille voisi soittaa kännykällä, että lähdetäänkö bailaamaan Kaivohuoneelle tai Kymppiin.
Millaisia olitte kersoina?
– Mä ainakin olin aika tavallinen, itse asiassa melkoinen nörtti vielä 16-vuotiaaksi, toteaa Toni. – Jo silloin mulla oli sopeutumisvaikeuksia. En halunnut lähteä mukaan siihen kuminaamameininkiin, jossa on paljon hyviä frendejä ja muuta pinnallista…
Paljon on kundien mielestä vielä vettä virrattava, että ennakkoluulot maailmasta katoavat.
– Näkeehän sen vaikka siinä, kun menemme johonkin kauppaan. Kun pukeudumme näin, liikkeissä ei tahdo saada kunnon palvelua. Tai välillä saa liiankin hyvää eli myyjä hengittää niskaan ja tsekkaa ettet sä vaan pistä jotain taskuun.
Rokkimaailman gentlemannit
Apulannan hemmot eivät ole missään naistenmiesten maineessa.
– Ei kimmat ajattele meitä kiiltokuvapoikina, koska me ei sellaisia olla. Mut sen sijaan että yritettäisiin kerätä tytöiltä viikkorahat veks, koetamme olla valokuvamaailman keskellä aito asia, kundit miettivät.
Apulannan kundeista kaksi, Sipe ja Tuukka, ovat vielä vapaita. Toni sen sijaan on löytänyt elämänsä naisen.
– Mä uskon karmaan. Kaikilla on parisielut ja jotkut löytää ne aikaisemmin kuin toiset, hän miettii.
Millä tavalla iskit oman kultasi?
– No, ehkä mä olin herrasmies ja kiltti. Ylipäänsä herrasmiestavat ovat bändillemme kunnia-asia, vaikka rokkareita pidetäänkin rääväsuisina kusipäinä. Ilmankos mummokin tykkää musastamme.
Kilttiä Apulannan pojilta ja Levy-yhtiöltä on sekin, että paljon puhuttua cd-levyjen ilmakuplaa on lähdetty toden teolla puhkaisemaan.
– Meidän tallissa ei ole turhia välikäsiä, joten siksi meillä on varaa myydä sinkkua kympillä ja älppäriä 130,- sijasta yhdeksällä kympillä. Siinä on tervettä järkeä ja rehellinen pohja eli saadaan omat pois, pystytään maksamaan vuokra, ruoka ja pitämään vähän hauskaakin, kundit sanovat.
Äijät miettivät hetken, mitä on tullut puhutuksi. Katsovat toisiinsa ja heittävät sitten:
– Ei me silti mitään jeesuksia tahdota olla!