Mahtilaitos, Mahtisaari, v. 3100 jM

1 Mahdinkäyttäjä

Mahtia voi käyttää periaatteessa kuka tahansa. Tosin on havaittu, että valmius mahdin käyttöön on synnynnäinen ja vain osalla väestöstä valmius on riittävän vahva, jotta sitä kannattaa aktiivisesti opetella. Joillakin harvoilla mahtivalmius on erityisen vahva ja heistä tulee koulutuksen jälkeen erityisen voimakkaita mahdinkäyttäjiä eli mahtajia. Toisilla harvoilla taas valmius mahtiin puuttuu kokonaan ja heidän on täysin mahdotonta oppia mahtia ollenkaan ja lisäksi heihin kohdistuva Mahdin käyttö on samankaltaista kuin elottomiin kohteisiin.

2 Mahtianomalia

Mahtianomalia on luonnonilmiö, missä mahtia ilmenee spontaanisti. Toiminnaltaan se muistuttaa alkukantaista mahdinkäyttöä. Mahtianomalioita esiintyy erityisen paljon korkean mahtikentän alueilla.

3 Mahtikenttä

Mahtikenttä on käsite, jolla kuvataan sitä lähdettä, mistä mahdissa kuluva energia tulee. Se on globaali kenttä, jonka voimakkuudessa on suuria paikallisia vaihteluja. Se on yleensä voimakkaimmillaan mannerlaattojen päällä ja erityisesti vuoristoissa sekä heikoimmillaan keskellä valtameriä.

4 Mahdin käyttö

Mahdin käyttö on kaksivaiheinen prosessi. Ensimmäinen vaihe on kohteen valinta ja kohdetilavuuden määritys. Tämän jälkeen valittu mahdin ilmenemismuoto laukeaa tai laukaistaan ja sen käyttöä hallitaan mahdollisuuksien mukaan.

Mahtia käytetään kahdella tavalla. Alkukantaista tapaa käyttävät lähinnä kouluttamattomat mahdinkäyttäjät ("noidat"), mutta joskus koulutetutkin turvautuvat siihen, sillä se on nopeaa ja eri tavalla rasittavaa. Mahtianomaliat toimivat myös tällä periaatteella. Koulutettua eli hallittua tapaa käyttävät vain koulutetut mahdinkäyttäjät eli mahtajat.

4.1 Alkukantainen mahdinkäyttö

Kouluttamattomat mahdinkäyttäjät ("noidat") käyttävät mahtia alkukantaisesti. Siinä ohjataan sopivilla liikkeillä ympäristössä luonnostaan olevaa mahtia kohteeseen. Tämän voi tehdä käsinkin, mutta yleensä käytetään apuvälineitä, joita ovat sopivista materiaaleista valmistetut erilaiset sauvat, renkaat yms. Kohde on aina kokonainen kiinteä kappale tai kiinteällä kappaleella rajoitettu tilavuus nestettä tai kaasua.

Koulutetut mahtajatkin voivat tietenkin halutessaan käyttää tätä mahdinkäyttötapaa. Vaikka se on usein tehottomampaa, niin se ei ole mahtajalle niin rasittavaa. Alkukantainen mahdinkäyttötapa toimii hyvin vain voimakkaan mahtikentän alueella.

4.2 Koulutettu mahdinkäyttö

Mahtia käyttääkseen koulutettu mahdinkäyttäjä eli mahtaja aluksi valitsee kohteen, joka on yleensä kokonainen kiinteä kappale tai kiinteällä kappaleella rajoitettu tilavuus nestettä tai kaasua. Valinnan aikana ennen tilavuuden muodostamista mahtaja voi vielä vaihtaa kohdetta ja jopa tavallaan tunnustella valinnan ympäristöä löytääkseen oikean kohteen. Tunnustelun aikana mahtaja voi tunnistaa aineen olomuodon, tiheyden, lämpötilan ja liiketilan. Mahtaja voi myös jättää erillisistä kappaleista haluamansa pois tai ottaa mukaan uusia kappaleita.

Kun yhteyttä kohteeseen on ylläpidetty riittävän kauan ja sen voimakkuus on riittävä, mahti alkaa toimia. Mahdinkäyttäjä voi hallita mahtia tilanteen mukaan yhteyden kautta tai manuaalisesti. Mahdinkäyttö kestää niin kauan kuin mahtaja jaksaa ja haluaa ylläpitää sitä. Ylläpidon vaativuus riippuu kohteen koosta ja mahdin tehosta. Jaksamiseen vaikuttaa mahtajan fyysinen kunto, sillä mahdinkäyttö on fyysisesti rasittavaa. Jos mahtaja lopettaa äkillisesti, jatkuu mahdin toiminta vielä jonkin aikaa. Jos taas yhteyden ylläpito hiipuu vähitellen, hiipuu mahdin toimintakin vähitellen.

5 Mahdin ilmenemismuodot

Mahti ilmenee muutamalla eri tavalla, esim. esineiden liikuttelu tai lämmittäminen taikka ajatusten lukeminen. Mahdin ilmenemismuodot eli mahtitaidot jaetaan viiteen luokkaan, koska jotkut ihmiset oppivat vain tiettyjen luokkien mahtitaitoja. Jotkut voimakkaat mahdinkäyttäjät oppivat kaikkia luokkia, mutta usein puuttuu ainakin yksi luokka.

Seuraavassa taulukossa on pyritty luettelemaan mahtitaidot luokittain sekä ainakin yksi käyttöesimerkki sekä hallitusta että hallitsemattomasta käytöstä.
Termodynaamiset
Mahtikinesia Mahtaja siirtää esineen paikasta A paikkaan B.
Muokkaa