Singlet 1993-1997

Kukkoja, matoja ja jyviä

Singlet 1993-1997 esittelee Apulannan matkan amatööreistä ammattilaisiksi, puknkpoppareista grungerokkareiksi ja tunkion kylkeä myöten sen huippua asuttavaksi rockkukoksi. Kahden ensimmäisen (ja pirun harvinaisen) vinyylieepeen biisit sekä kaiken muunkin ei-täysmittaisilla levyillä olevan materiaalin sisältävä kooste toimii paremmin ja perustellummin kuin parhaallakaan mahdollisella tavalla kasattu hittikokoelma voisi toimia: oikeasti mielenkiintoinen ja vilpittömästi viihdyttävä.

Ero Levy-yhtiön 1993 -nimiselle koosteelle (kahdessa tunnissa) tehdyn epävireisen Miks ei uni tuu? -kappaleen ja Mikä ihmeen Apulanta? -ep:n välillä on huima, vaikka vielä silläkin ote soittoon on hieman huojuvanlainen. Biisit ja asenne tuovat mieleen sen ”oikean” punkaikakauden sympaattisimmat tekijät Kollaa kestäästä lapsenkenkäiseen Pelle Miljoonaan: kaikki ahdistaa, yleisvituttaa ja antakaa mun olla. Ihan oikeasti vitsikäs Irroitetaan käsi nappaa puolessa minuutissa handun niin Esko Aholta ja Heikki Haavistolta kuin talonmieheltä ja kunnanisiltäkin.

Split-ep:llä Tehosekoitin-coverit Se johtuu geeneistä ja Ohi on kielivät soiton varmistumisesta ja Tuttu TV:stä -ep:n myötä myös soundit asettuvan kohdalleen, mutta biisit ovat aika tasapaksua ja ponnetonta popsoosia, vaikka vauhtia kyllä piisaa.

Käänteen Apulannan uralle tehnyt Hajonnut ep on jo useampaa luokkaa paremmasta maailmasta, ellei täydellinen. Apulannan Smells like teen spirit eli Mitä kuuluu ei näin yli sadannella kuulemallakaan ole menettänyt tehostaan sitten piiruakaan, myös Poistuisitko mun elämästäni on vahva, S.S.-kerho musertavan melankolismelodinen ja englanniksi laulettu Veritahratkin ehtaa ykköslaatua.

Anna mulle piiskaa -singlelle piilotettu livemättöversio kappaleestaKymmenen ylöspäin on silkkaa Sex Pistolsia poplaulannalla. Mitä vaan -singlen ”b-puoli” Jyvät on yksi Apiksen ehdottomasti parhaista biiseistä ikinä, ska-rytmeistä riisuttu sairaan raaka ja tiukka veli Mato -biisille. Mato-singlen taakse jemmatut akustiset demoviisut taas ovat roskaa ja Liikaa -singlen täyteraita Ei tänään ihan ok balladi. Että näin.

Markku Halme, Rumba 2/98

8/10

Jätä kommentti